top of page

 Okurların ortak kanaatı: "Son Yılların En Özgün ve İddialı Kitabı"

      Sadece ekonomi değil, siyaset dahil bütün diğer sosyal bilimler, hatta disiplinlerarası işbirliği kapsamında fen bilimleri alanında çalışanlar ve özellikle azgelişmiş milletler üzerine söz söyleme iddasında olan her kişinin mutlaka okuması gerken özgün bir kitap:   

 

Toplumların millet olarak varlığını sürdürebilmeleri öncelikle iktisaden  kalkınmalarıyla mümkündür. Bu nedenle iktisadi kalkınma her milletin hem hakkı, hem de zorunlu olduğu bir süreçtir. Ancak bu alanda mevcut iktisat politikalarını uygulayarak hedefe ulaşabilmiş herhangi bir azgelişmiş ülke örneği göstrebilmek mümkün değildir.


         Dolayısıyla mevcut hali değiştirme adına, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin uygulamakta oldukları; karı doruklaştırarak, sermaye birikimi oluşturmayı amaç edinen cari ekonomik büyüme politikalarını, insan merkezli fayda ve refah artışını hedefleyen iktisadi kalkınma politikaları ile ikame etmelerinin, gerekçelerini ve yöntemlerini bu kitapta bulmanız mümkündür. 

         Temenni ederim ki, bu kitaba ayracağınız kıymetli vaktinizi heba ettiğinizi düşünmezsiniz. 

SOSYAL SERMAYE

KAPİTALİZMİN KÖR NOKTASI

ÖNSÖZ

Elinize aldığınız bu kitabın, sizleri iktisat alanında alışılmışın dışında farklı bir mecraya sürüklemeyi hedeflediğini söylemek durumdayız. Böyle bir çalışmaya bizleri iten temel etken ise üzerindeki yaşadığımız Gezegendeki iktisadi ve sosyal sorunların bunca çözüm arayışına rağmen, her geçen gün azalma yerine, artma eğilimi göstermesi olmuştur.

 

Az gelişmiş, gelişmekte olan ve hatta gelişmiş statüsündeki bütün ülkelerin, değişik boyutlarda ekonomik sorunlarla karşı karşıya olması, bizleri geleneksel iktisadi kabullerin biraz olsun dışına çıkmaya zorlamış durumdadır. Dolayısıyla bu kitapla, iktisadi sorunların temelinde sosyal ve bireysel yetersizliklerin bulunduğu düşüncesi, toplusal algılara sunulmaya çalışılmıştır.

 

Bu kitabın, özellikle iktisat alanında eğitim veren saygıdeğer meslektaşlarım, eğitim alan sevgili öğrencilerim ve ayrıca ülkemizin sosyal ve iktisadi sorunlarına duyarlılığı olan bütün vatandaşlarımız için karanlıktaki bir mum misali ışık vereceği umudundayım.

 

Böylesi bir çalışmanın ortaya çıkmasında öncelikle, bana her konuda desteğini esirgemeyen biricik Annem, Babam ve Eşim ile yavrularıma minnettarlığımı ifade etmek zorundayım. Ayrıca bu çalışmamın daha derli toplu ve anlaşılabilir olması için yardımlarını esirgemeyen kıymetli dostlarım; Doç. Dr. Mahmut MASCA ile Yrd. Doç. Dr. Bülent ALTAY’a da şükranlarımı sunmayı bir borç addediyorum. 

İÇİNDEKİLER

Bölüm 1: İKTİSAT/EKONOMİ

    A. İktisadı Anlamak

    B. Üretim ve Tüketim

    C. Üretim ve Ticaret

    D. Paylaşım

Bölüm 2: GELENEKSEL ÜRETİM FAKTÖRLERİ

    A. Geleneksel Üretim Faktörlerinin Analizi

    B. Geleneksel Üretim Faktörlerinin Değerlendirilmesi

    C. Üretim Faktörlerinin Sınıflandırılması

Bölüm 3: EVRİM GEÇİREN SERMAYEYE AİT YENİ KAVRAMLAR

    A. Finansal ve Fiziki Sermaye

    B. Doğa Sermayesi

    C. Kültür Sermayesi

    D. Zaman Sermayesi

    E. Manevi/Ruhsal Sermaye

    F. Bilgi Sermayesi

    G. Entelektüel Sermaye

    H. Beşeri Sermaye

Bölüm 4: İKTİSAT KURAMINDA YENİ BİR ALGI: SOSYAL SERMAYE

    A. Sosyal Sermaye Ekseninde İktisat ve Sosyoloji

    B. Sosyal Sermayeyi Anlamak

Bölüm 5: EKONOMİK, POLİTİK VE TOPLUMSAL HAYATTA SOSYAL SERMAYE

    A. Sosyal Sermayenin Ekonomik Etkileri

    B. Sosyal Sermaye ve Siyasal Yaşam

    C. Eğitim, Öğretim ve Sosyal Sermaye

    D. Toplumsal Hayat ve Sosyal Sermaye

    Bölüm 6: GELİŞME SÜRECİNDE OLAN ÜLKLERDE SOSYAL SERMAYE EKSENLİ KALKINMA

    A. Az gelişmiş Ülke Özellikleri

    B. Kalkınma Politikalarının Esasları

bottom of page