top of page

Türk Dünyası ve Uluslararası Örgütler

Giriş:

Uluslararası örgütler, son yüz yılın en önemli uluslararası aktörleri ve konularındandır. Bundan dolayı bu dönemi;  “uluslararası örgütler yüzyılı” olarak niteleyenlerde az değildir. Gerek küresel, gerek bölgesel ölçekte, gerekse belli konular kapsamında son yüzyılda çok sayıda uluslararası örgüt kurulmuş ve birçok uluslararası ilişki de hep bu örgütler üzerinden gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmektedir.

 

Bilhassa imparatorlukların parçalanması ve doğrudan sömürgeciliğin nispeten sora ermesi olgularına bağlı olarak, bu dönemde çok sayıda milli devlet kurulmuştur. Aynı süreçte ortaya çıkan uluslararası örgütlerin temel amaçlarını, uluslararası sistemde yaşanan bu parçalanmış yapıyı kontrol etmek ve parçalanmaktan kaynaklanan güç kaybını telafi edebilmek şeklinde özetlemek mümkündür.

 

Esas itibariyle baktığımızda, milletler için en önemli unsurun, kendilerini güven içinde hissedebilmeleri olduğunu rahatlıkla söylenebilir. Söz konusu güvenliğin sağlanması ise büyük ölçüde ülkenin ekonomik kalkınmışlığı ile paralel bir süreç arz etmektedir. Bu nedenle, iktisadi başarının ülkeler için doğrudan bir amaç olmasa da asli amaçlar için olmazsa olmaz şartlardan biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu nedenle olsa gerek, iktisadi alandaki başarıyı desteklemek için ekonomik amaçlı örgütlerin ön plan çıktığını görmekteyiz.

 

Bu çerçevede son yıllarda coğrafi ve kültürel ortaklığa bağlı birçok uluslar arası örgütün kurulduğunu ve buların belli ölçülerde üyelerine pozitif çıkarlar sağladığını görmek mümkündür. Aynı şekilde Türk Dünyasına ait devletlerin de kendi aralarında etkili uluslararası örgütler kurması ve var olanları çok daha etkin bir şekilde işletmeleri kaçınılmazdır.

bottom of page